Renässansen

Ordet renässansen kommer från det franska ordet renaissance som betyder pånyttfödelse. Perioden har sätts som en övergång från medeltiden till den nya tiden. Renässansen föddes i Italien på 1300-talet och spriddes sedan vidare till Frankrike och därefter till Tyskland, England och Skandinavien och höll på till ca 1700-talet. Under den här tidsperioden blomstrade ekonomin, man fick en ny världssyn och det skrevs många stora verk både inom litteraturen och teatern. 

  

Under renässansen skedde många sjöresor och upptäckare åkte till Afrika och Amerika. Det ledde till att folket fick nya idéer och en ny syn på människan. Man insåg att alla har möjligheten och borde ta chansen att pröva något nytt. Man började fokusera på individen. Varje människa skulle få möjlighet till utbildning för att klara sig själva och utvecklas som en fri individ. Eftersom fler började tänka själva blev många kritiska mot kyrkan och över samhället och därför infördes censur. Men det stoppade inte författarna från att skriva om det de tyckte fast “mellan raderna”, så att det skulle komma igenom censuren. 

  

Relaterad bild 

  

Under 1400-talet uppfann Johannes Gutenberg tryckpressen. Det ledde till att det blev både billigare och lättare att sprida information till många människor. Även det motarbetades av kyrkan eftersom det även spriddes nya upptäckter inom vetenskapen som motsatte sig det som stod i bibeln. Det skrevs även ungefär 10 000 böcker under renässansen. Bland annat den store Gartauas förskräckliga leverne, Don quijote och Hamlet som är några av de allra kändaste böckerna och under den här tiden skrevs även den första svenska bibeln och de första moderna romanerna. Tidigare hade karaktärerna samma personlighet under hela berättelsen och en karaktär var antingen god eller ond. Men under den här tidsperioden började man skriva berättelser där karaktärernas personlighet ändras under berättelse. 

  

Bildresultat för första tryckpressen 

  

 

 

RSS 2.0